۱- روزهداری چه کمکی به ما میکند؟?
باعث تقویت سیستم ایمنی میشود و سطح استقامت بدن را بالا میبرد?
فرد روزهدار مزاج معتدلتری خواهد داشت زیرا روزهداری کمک فراوانی به اعتدال مزاج میکند باعث تقویت قلب و عروق میشود ?
دستگاه گوارش را تقویت میکند ?
باعث شادابی رنگ چهره و پیشگیری از لک و پیس میشود ☺️
استراحت تمام دستگاههای بدن ?
۲-سمزدایی دستگاه گوارش دستگاه گوارش بعد از یک دوره هضم سنگین و فشرده در طول ۱۱ ماه به استراحت یکماهه احتیاج دارد . اگر روزه به شکل اصولی گرفته شود یکی از بهترین راههای دفع سموم بدن میباشد. شاید این سوال برای شما پیش بیاید که چه سمومی در بدن ما وجود دارد!؟ سمومی که بر اثر آب کلردار ، هوای آلوده ،غذاهای کود شیمیایی خورده ، داروها و استرسها در بدن ما تجمع پیدا کردهاند در اثر روزهداری از بدن تخلیه میشوند. با کم شدن غذا بدن فرصت خود درمانی پیدا میکند و زخمهای پنهان در گوشه و کنار دستگاه گوارش خونرسانی شده و فرصت ترمیم پیدا میکند.
۳- چند نکته پیرامون افطار و سحر در هنگام سحری از نوشیدن مایعات فراوان اجتناب کنیم، این کار کمکی به رفع عطش ما در طول روز نمیکند . ?
در افطار و سحر از خوردن غذاهای سرخ شده اجتناب کنیم . اینگونه غذاها ما را تشنهتر میکند در وعده سحر به هیچ وجه ماست نخوریم . هضم ماست با غذاهای پخته دیگر در طول روز گوارش ما را اذیت میکند
۴-نوشیدنیهای مفید
۱- شربت شیره انگور : یک سوم لیوان شیره انگور + گلاب یا عرق بیدمشک + آب خنک شربتی گوارا ، نشاطآور و به شدت خونساز
۲- شربت برگه زردآلو: یک سوم لیوان زردآلوی خشک + دو سوم لیوان آب ؛ دو سه ساعت بماند و نوش جان شود . این شربت به شدت خونساز و ضد یبوست است نکته: بهتر است زردآلو به روش سنتی خشک شده باشد
۵- نوشیدنیهای مفید(۲)
۳- شربت سکنجبین : ترکیب سرکه انگور خانگی + عسل + عرق نعناع + آب.
۴- شربت زعفران: ترکیب نبات سفید یا شکر + زعفران + هل +گلاب
۵- شربت نعناع
۶- شربت گل محمدی
۶- غذاهای مناسب برای وعده افطار یا سحر
۱- فرنی: ترکیب آرد برنج و بادام آسیاب شده
یا ترکیب آرد برنج و سویق
۲- شیر برنج : بهتر است به جای شیرین کردن شیر برنج با شکر از عسل یا شیره انگور یا مربای گل محمدی استفاده کرد
۳- حلوا با شیره انگور : بهتر است به جای کمی از آرد حلوا از سویق استفاده شود
۷- نوشیدنیهای مفید (۳)
۷- شیر خرما
۸- آب سیب
۹- آب هویج
۱۰- شیر بادام
در تمام این نوشیدنیها بسته به ذائقه میتوان از تخم شربتی یا تخم ریحان یا خاکشیر نیز استفاده کرد
٨-غذاهای مناسب برای افطار و سحر
۴- حلیم
۵- سیرابی
۶- گوشت قرمزی که با شیر پخته شده باشد
۷- شیرینی یا کیکی که به جای بخشی از آرد آن از سویق استفاده شده باشد
۸- فرنی خرما
۹- انواع سوپ و آش
٩- در حالت روزهداری ورزش سنگین خوب نیست اما زیاد خوابیدن و استراحت کردن هم نیکو نیست
اگر بدن فرد توان و کشش دارد دو ساعت قبل از افطار یک پیادهروی نیم ساعته داشته باشد
١٠- حتما در این ماه از نان سبوسدار استفاده شود
حتما هنگام افطار با مایعات گرم و خرما شروع کنیم
از مصرف مایعات سرد فراوان هنگام افطار اجتناب شود. این کار حجم معده ما را میگیرد و مانع هضم غذا میشود
در فاصلا بین افطار تا سحر از میوهجات و سبزیجات تازه استفاده شود
١١- در حالت روزهداری حمام طولانی خوب نیست
در حالت روزهداری ورزش سنگین خوب نیست
زیاد خوابیدن و استراحت کردن هم خوب نیست
١٢- یبوست: چنانچه انسان فعالیت بدنی و نرمش و ورزش روزانه و مرتب داشته باشد به ویژه اینکه ماهیچههای شکم را منقبض و به کار وا دارد، مزاج نرم و خود به خود به طور طبیعی کار میکند و نیازی به مسهل و ملینهای دارویی پیدا نمیشود.
خورشتهای ملین و سبزیدار مثل خورشت آلو و خورشت کرفس با نان سبوسدار استفاده شود
2-3 قاشق غذاخوری خاکشیر در آب جوش با کمی نبات، بعد از آن تا 1 ساعت غذا خورده نشود.
۱۳- ترش کردن
علت: ترش کردن در ماه رمضان به علت روزه داری نبوده بلکه به علت خوابیدن بعد از وعده سحری است .مصرف مواد غذایی شیرین و پرچرب در وعده سحر و یا افطار در این عارضه بی تاثیر نمی باشد.
راه حل:بلافاصله بعد از خوردن سحری به رخت خواب نروید و مواد غذایی شیرین و چرب را در دو وعده کم کنید.
۱۴- بوی بد دهان
علت:اغلب روزه داران از بوی بد دهان در ایام روزه داری شکایت می کنند و می گویند با اینکه بعد از وعده سحری و وعده های دیگر مسواک زده و دندان ها را با نخ دندان تمیز می کنند دهانشان باز هم بوی نامطلوب می دهد.علاوه بر ماندن مواد غذایی در دهان و فاسد شدن آنها ،تغییر در روش متابولیسم بدن که در اثر تشنگی و گرسنگی طولانی مدت به وجود می آید عاملی برای بوی بد دهان خواهد شد .در زمانی که برای مدت زمان طولانی ناشتا هستید برای تولید کردن انرژی چربی ها به جای قند ها می سوزند.با سوختن چربی ها ترکیب ها ی کتونی در خون به گردش می افتند که از علت های اصلی بوی بد دهان در روزه داران می باشد.این بو در روز های اول ماه رمضان بیشتر بوده و به مرور زمان متابولیسم بدن تنظیم شده و تولیدات ترکیبات کتونی کمتر می شود.
۱۵- گرفتگی عضلات
علت:در ایام روزه داری مصرف غذاهایی که حاوی کلسیم،پتاسیم و منیزیم هستند کاهش پیدا می کند.
راه حل :مواد غذایی مانند لبنیات(پنیر،ماست،شیر)،سبزی ها،میوه ها و خرما باید در برنامه غذایی روزه داران قرار گیرد
۱۶- توصیه میشود هیچگاه افطار با آب سرد، غذاهای سرد و نوشابههای گازدار، قند مصنوعی (قند، شکر، شکلات، شیرینی جات، زولبیا و بامیه) آغاز نشود.
بهتر است هنگام افطار از مخلوط آب لیموی ترش یا چای کمرنگ یا شربت خاکشیر به جای چای و قهوه پررنگ استفاده شود.
مصرف مواد غذایی سنگین و حجیم، دیرهضم، پرچرب، سرخ شده و غذاهای آماده بیرون )فست فودها( هنگام افطار مناسب نیست.
مصرف آب زیاد هنگام صرف افطار موجب اختلال در هضم مواد غذایی میشود.
۱۷- عوارض خوردن آب همراه غذا
?چاقی
?کم شدن حرارت معده
?سردرد
?کم شدن فعالیت غدهها
?افزایش قند خون
?سوء هاضمه
?بهتره اول تشنگی خود را رفع کنید و نیم ساعت بعد غذا آب بخورید، یا بعد از حداقل ۱ تا ۱٫۵ ساعت از غذا خوردن می توانید آب بخورید.
?خوردن آب حدود ۲ ساعت بعد از غذا می تواند مفید باشد، چون به دفع فضولات ایجاد شده به دنبال عمل هضم از معده و روده کمک میکند.
۱۸- فواید غرغره کردن
غرغره کردن با آب نمک فقط یک راه موثر برای درمان گلو درد و التهاب گلو به خاطر سرماخوردگی نیست..
بلکه این درمان ساده،سبب جلوگیری از انتقال عفونتهای تنفسی فوقانی به ریه میشود
۱۹- ۱۱ پیشنهاد برای کاهش مصرف قند در رژیم غذایی کودکان و نوجوانان
۱. محدود کردن غذاهای دارای شکر افزودنی
۲. وعده های کوچک مصرف کنیم
۳. آگاهانه از نوشیدنی ها استفاده کنیم
۴. در زمان خرید مواد غذایی بیشتر دقت کنیم
۵. از شیرینی به عنوان جایزه استفاده نکنیم
۶. از میوه ها به عنوان دسر روزانه استفاده کنیم
۷. غذای سالم را تزئین کنیم
۸. فرزندان خود را تشویق کنیم میان وعده های جدید تهیه کنند
۹. در مورد قند و کالری مواد غذایی با فرزندمان صحبت کنیم
۱۰. از تنقلات به صورت روزانه استفاده نکنیم
۱۱. میان وعده را جایگزین غذای اصلی نکنیم
۲۰- فست فودخوری در روزهای کرونایی را ترک کنید
اولین فاکتور برای تقویت سیستم ایمنی بدن، خواب است و ما در شبانه روز باید بین ۶ تا ۸ ساعت خواب شبانه داشته باشیم.
دومین عاملی که باعث تقویت سیستم ایمنی میشود، انجام فعالیتهای ورزشی است و باید در طول هفته حدود ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی داشته باشیم.
مهمترین فاکتور برای تقویت سیستم ایمنی بدن، تغذیه مناسب است.
استفاده از چهار گروه اصلی مواد غذایی به صورت روزانه در وعدههای غذایی باعث میشود تغذیه مناسب داشته باشیم و سیستم ایمنی بدن ما تقویت شود.
استفاده از غذاهای سرخ کرده بیرون و فست فودها در دوران کرونا اصلاً مناسب نیست.
۲۱- سبزی ها و میوه ها معجون سلامتی هستند/آب نمک قرقره کنید
از آنجا که انواع ویتامینها در سبزیها و میوهها وجود دارد در نتیجه سبزیها و میوهها، معجون سلامتی هستند. ثابت شده است که شکر و قندهای ساده نقش بسیاری در تضعیف سیستم ایمنی بدن دارند در نتیجه در دوران کرونا تا جایی که میتوانیم باید مصرف قند و شکر را حذف و یا محدود کنیم.
قرقره کردن آب نمک در روز میتواند برای ضدعفونی دهان و گلو بسیار مفید و مؤثر باشد و خطر ابتلاء به بیماری را کم میکند.
۲۲- مصرف زیاد قند، نمک و چربی خطر کرونا را بیشتر میکند
?مصرف زیاد قند و نمک و چربی سیستم ایمنی بدن را روز به روز ضعیف تر می کند و احتمال ابتلا به کرونا را افزایش می دهد.
?خانه نشینی اجباری کرونایی، یکی از عواملی است که مصرف تنقلات و غذاهای آماده را افزایش داده است.
?از مواد غذایی با نمک و قند و چربی کمتر استفاده کنید.
?سالاد خود را با چاشنی هایی همچون سرکه، آبغوره، آبلیمو، آب نارنج و سبزیجات معطر مصرف کنید.
?روزانه ماست و شیر و پنیر کم چرب مصرف کنید و فست فود و کنسرو را محدود کنید.
?در حین خرید، به نشانگرهای رنگی تغذیه ای مواد غذایی توجه کنید.
?از روش های بخار پز یا آب پز کردن بجای سرخ کردن استفاده کنید.
?ادویه جات را جایگزین نمکدان کنید. نمک مصرفی روزانه باید کمتر از پنج گرم یعنی کمتر از یک قاشق چایخوری باشد.
?از مصرف روغن هایی که به صورت سنتی تهیه می شوند خودداری شود. در صورت تمایل به مصرف روغن کنجد از روغن ارده کنجد صنعتی استفاده کنید.
۲۳- این صبحانه ممنوع است
کیک و کلوچه بدترین صبحانه…
اگر به جای خوردن صبحانه کامل کیک و کلوچه بخورید، به سرعت قند خون بالا رفته و بعد از چند ساعت پایین آمدن قند خون و گاهاً ضعف شدید را باعث می شود.
اگر عجله دارید به جای آن ۲۱ عدد مویز ناشتا در صبحانه بخورید تا انرژی لازم برای کارهای روزانه را داشته باشید.
۲۴- یکی از نوشیدنی های اصیل ایرانی دوغ است که معمولا با نعنا و گاهی آویشن و پودر گل محمدی مصرف میشود تا از طبع سرد دوغ کاسته شود .
خوب است بدانید عرق کاکوتی نیز از ترکیباتی است که مزه دوغ را
بسیار خوش طعم میکند و مصلح دوغ است و با مصرف عرق کاکوتی به همراه دوغ از عوارض خواب آلودگی کاملا جلوگیری میشود.
فقط لازم است بدانید مصرف هرگونه لبنیات با گوشت برای بدن بسیار مضر است.
بنابر این در مصرف کباب لذیذ ایرانی ، دوغ و ماست را فراموش کنید و به گوارش خود احترام بگذارید .
۲۵- روزه تان را با آب يخ باز نكنيد.هنگام افطار آب خيلي يخ يا چاي خيلي داغ را براي اينكار انتخاب نكنيد و از نوشيدني با دماي متعادل كمك بگيريد.بهتر است روزه را با يك ليوان آب ولرم يا چاي كمرنگ ولرم همراه ٢عددخرما يا شير ولرم با مقداري عسل باز كنيد.
مصرف غذاهايي مانند حليم و سوپ هاي رقيق هم براي وعده افطارمفيد خواهد بود،اما آش رشته به دليل اينكه حبوبات زيادي دارد و نفاخ است،چندان توصيه نميشود.خوردن مواد غذايي مثل شله زرد و حلوا هم انرژي خوبي تامين ميكند اما اين خوراكي ها نبايد هرروز و به مقدار بيش از حد استفاده شود.
افطار كنيد بعد شام بخوريد.اگر ميخواهيد بعداز افطار شام بخوريد بهتر است ٤٠تا٤٥ دقيقه ميان افطار و شام فاصله بگذاريد.
فرني يا شيربرنج هم انتخاب خوبي است كه هنگام افطار ميتوانيد آن را در برنامه غذايي تان داشته باشيد.
۲۶- آیامیدانید که روزه گرفتن بدون خوردن سحری بسیار مضر می باشد؟
? روزه داری یکی از مظاهر امساک و انضباط می باشد و روزه دار منضبط می گردد تا یک مدل از غذا خوردن را رعایت نماید، علما که دارای عمرهای طولانی تری نسبت به عوام هستند نیز همگی اهل یک امساک و انضباط هستند و خود را ملزم به رعایت چارچوبها و تدابیر مربوط به مسائل جسمی و روحی می دانند.
? با روزه گرفتن یک نظم و انضباط در غذا خوردن که پروسه اساسی و مهم در سلامتی ما می باشد، شکل می گیرد و روزه دار واقعی ملزم به رعایت آن می گردد که خوردن سحری نیز بخشی از این برنامه غذایی در ماه رمضان می باشد.
? چنانچه روزهداری بر اساس اصول کلی بهداشتی انجام شود، باعث ایجاد تعادل در چربیهای خون، کاهش وزن اضافی، دفع سموم بدن و تعدیل فشار خون میگردد و در کل وضعیت سلامت افراد بهبود چشمگیری خواهد یافت.